Skip to content

Säg hej till Elin – föreningens nya ordförande

Posted in Okategoriserade

För inte så länge sedan fick Stolta föräldrar en ny styrelse. Men vilka gömmer sig bakom namnen? Och vad har de för ambitioner med föreningen? Vi började med att ställa några frågor till Elin Nord, vår nya ordförande sedan mars i år.

Hur kommer det sig att du är med i Stolta föräldrar?

– Första gången jag såg föreningen var när jag gick i Pride-tåget, med en annan gruppering. Jag tyckte att det var ett starkt budskap – att vara stolt förälder. Det berörde mig mycket och jag valde att bli medlem direkt. Jag ville lära mig mer om hur jag kan vara ett bra stöd åt mitt barn som identifierar sig inom HBTQI. Men jag tror också att det var ett sätt att visa vem jag var, både för mig själv och för andra.

Vad vill du bidra med som ordförande?

– Jag hoppas att jag kan bidra till att vi kan nå ut till fler men också öka engagemanget bland dem som redan är med i föreningen. Jag tror vi behöver fortsätta att göra viktigt och bra innehåll för våra medlemmar. 

Vad hoppas du att föreningen kan bidra med?

– Jag tycker att en viktig funktion som föreningen kan bidra med är att erbjuda en plats där man kan få dela erfarenheter med andra föräldrar. Även om man är stolt förälder kan det finnas saker som man är orolig för eller som man känner ett behov av att prata kring. Då tror jag det betyder mycket att få göra det med andra som har liknande erfarenheter. Jag hoppas också att föreningen ska vara en möjlighet till att lära sig mer men också att påverka för att våra barn och ungdomar ska få så bra förutsättningar som möjligt.

Någon kanske tycker att en förening som Stolta föräldrar inte behövs idag – att det är självklart att få vara dem man vill och älska vem man vill. Är vi inte där än?

– Jag tror att det där kan se väldigt olika ut beroende på vem man är och i vilket sammanhang man lever. För en del ingen stor sak idag men för vissa är det fortfarande det. Vi har också sett u undersökningar att HBTQI-ungdomar känner sig mer otrygga än andra och upplever inte själva att de alltid får lov att vara den de är. Så svaret på frågan är att än är vi inte där.

Hoppas du att föreningen inte kommer behövas i framtiden?

– På väldigt, väldigt lång sikt så hoppas jag det. Men här och nu tror jag att föreningen fyller en viktig roll. Alla som är föräldrar eller närstående till ett barn vet att det finns saker som man kan behöva prata om med andra, som inte är en del av ens familj. Den tillåtande miljön vill vi stå för.

Vill du skicka med något till medlemmarna?

– Ja, jag vill uppmuntra alla att höra av sig med tankar och idéer till oss i styrelsen. Det är er förening och det är ni som formar den, efter era behov och önskemål.

Faktaruta: Ordförande Elin Nord

Namn: Elin Nord
Ålder: 47 år
Familj: Sambo och två barn
Gör: Bibliotekarie på Universitetsbiblioteket
Hobby: Läsa och att vara min trädgård
Höjdpunkt under Pride: Att få gå tillsammans med andra stolta föräldrar i Pride-tåget